Słownikowa definicja nowalijek to: „młode jarzyny ukazujące się pierwszy raz w danym roku”. To jakie to nowalijki, jeśli dzisiaj właściwie wszystkie warzywa możemy kupić przez cały rok?
Owoce to źródło witamin, błonnika, soli mineralnych, węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Są bogate w antyoksydanty, pozwalają oczyścić organizm z toksyn i wzmacniają go, a także łagodzą wiele różnych dolegliwości.
W Niedzielę Wielkanocną zasiadamy – wszyscy bliscy – przy świątecznym stole, dzielimy się święconym jajkiem, składamy sobie radosne życzenia. Stół jest kolorowo ozdobiony a potrawy pachnące … wiosną.
Po czterdziestodniowym poście na wielkanocnym stole królują zazwyczaj tłuste szynki, pasztety i kiełbasy. Zdrowiu to nie służy, ale tradycja nakazuje, a tradycja – rzecz święta.Można jednak wprowadzić do wielkanocnego menu pewne zmiany – zamiast wieprzowiny drób: indyka, kaczkę lub gęś.
Owoce granatu mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można z nich przyrządzać soki i oryginalne drinki, a także dodaje się je do deserów oraz sałatek.
Przepisy kulinarne z błonnikiem Beaty Polakowskiej świadczą, że można smacznie i zdrowo jeść a przy tym dbać o zgrabną figurę.