Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama

Wielkanoc z drobiem

23 marca 2013

Po czterdziestodniowym poście na wielkanocnym stole królują zazwyczaj tłuste szynki, pasztety i kiełbasy. Zdrowiu to specjalnie nie służy, ale tradycja nakazuje, a tradycja przecież – rzecz święta.

Można jednak wprowadzić do wielkanocnego menu pewne zmiany – zamiast wieprzowiny zaproponować drób: indyka, kaczkę lub gęś.

wielkanocny koszykMięso z drobiu dostarcza sporo białka i przede wszystkim jest chudsze, a jego tłuszcz jest dodatkowo lżej strawialny i lepiej przyswajalny przez organizm.

Tłuszcz drobiowy ma więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza linolowego, którego nasz organizm sam nie wytwarza. Niższa zawartość tłuszczu wpływa na mniejsza kaloryczność potraw z drobiu.

To także dobre źródło cynku, który wspomaga pracę układu odpornościowego i wpływa na stan skóry. Dodatkową zaletą jest znaczna zawartość witaminy PP (niacytyny), odpowiedzialnej za prawidłowy stan układu nerwowego i przewodu pokarmowego.

Niacyna usuwa nadmiar złego cholesterolu z tętnic. Mięso z drobiu, tzw. białe, zawiera także korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, zamiast szkodliwych nasyconych.

W dawnej polskiej kuchni był obecny od wieków smalec z gęsi, m.in.: ze względu na swoje walory smakowe i zdrowotne. Dzisiaj, choć jesteśmy jednym z największych producentów gęsiny na świecie, jej spożycie w Polsce jest bardzo niskie. Może czas zacząć to zmieniać?

Gęś pieczona z jabłkami gęś z jabłkami

Składniki:

gęś (około 3-4 kg)

80 dag kwaśnych jabłek (najlepsza reneta)

4 łyżki majeranku

1 łyżka cukru

5 łyżek oleju

sól, pieprz

Wykonanie:

  • Sprawioną gęś namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano oczyścić, umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem oraz połową majeranku i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
  • Jabłka umyć, podzielić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, wymieszać z resztą majeranku, cukrem i szczyptą soli.
  • Gęś wypełnić jabłkami, spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Przełożyć do brytfanny, polać olejem i piec 3-4 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Często polewać wodą, później sosem powstałym podczas pieczenia.
  • Upieczoną, podzielić na porcje, ułożyć na półmisku i obłożyć jabłkami.

pierś kaczkiPierś z kaczki w pomarańczach

Składniki:

2 piersi z kaczki

3 pomarańcze

olej

majeranek

sól

Wykonanie:

Piersi kaczki nacinamy płytko na krzyż od strony skóry. Nacieramy mięso dokładnie solą i majerankiem oraz polewamy sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy.

  • Wstawiamy kaczkę na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z marynaty osuszamy mięso papierowym ręcznikiem.
  • Następnie – na rozgrzanym oleju – obsmażamy pierś z obu stron. Przekładamy mięso wraz z marynatą do natłuszczonego naczynia i pieczemy około 40 do 50 minut w 180 C.
  • W połowie pieczenia dodajemy jedną pokrojoną w plastry lub podzieloną na części pomarańczę.
  • Upieczoną pierś kroimy w plastry i podajemy na półmisku polaną sosem powstałym podczas pieczenia i ozdobioną cząstkami pomarańczy.

Rolada z indyka z pistacjami i żurawiną rolada z drobiu

Składniki:

80 dag-1 kg piersi z indyka

150 ml śmietanki 30%

150 g wyłuskanych orzeszków pistacjowych

150 g pleśniowego sera

80 g suszonych żurawin

1 jajko

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

Wykonanie:

  • Pierś z indyka naciąć, nie rozcinając jej jednak do końca i lekko rozbić. Z mięsa uformować prostokąt. Na desce ułożyć folię aluminiową, a na niej spożywczą. Na folii ułożyć mięso. Oprószyć je solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Pozostałe skrawki mięsa zmiksować ze śmietanką i jajkiem, a potem wymieszać z żurawiną i pistacjami. Dodać pokruszony ser i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Powstałą masę wyłożyć na mięso i zrolować wzdłuż dłuższego brzegu, pomagając sobie folią. Następnie ściśle ją owinąć wokół mięsa, a końce związać.
  • Piec w blaszce wypełnionej do połowy wodą w temperaturze 150 C około 45- 50 minut .

jajka do malowaniaSmacznego!

Informacja o plikach Cookies
Ta strona internetowa używa plików Cookies. Korzystanie z witryny bez dokonania zmian 
w ustawieniach Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce, kliknij Czytaj więcej.

X