Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama

Smaczne przepisy z granatu

29 października 2012

Owoce granatu mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można z nich przyrządzać się soki i oryginalne drinki alkohole, a także dodaje się je do deserów oraz sałatek.

Granat w kuchni

W zależności od odmiany i stanu dojrzałości smak granatu może się różnić. Bywa słodki i delikatny, bądź wprost przeciwnie wyraźnie kwaskowaty.

Owoc granatu znakomicie uzupełnia smak mięs, zdaniem znawców kuchni szczególnie sprawdza się w potrwawach z wieprzowiny i drobiu.

Potrafi też świetnie wzbogacić smak potraw a kaszy, w tym z kuskusu czy jaglanej.

Z grenadyny, czyli soku z granatu, granatów, produkowane są napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz desery i galaretki, a także … różnorodne sosy,

W niektórych krajach robi się z tych owoców wina oraz syropy.

I co najważniejsze. Jest niskokaloryczny. 100 gramów owocu dostarcza niewiele bo ok. 77 kalorii, czyli ponieważ granat zawiera w sobie wiele wody.

Pomarańczowo-granatowa sałatka z kurczakiem

Składniki:

1 filet z kurczaka

2 pomarańcze

kawałek pora (można zrezygnować)

sałata lodowa

pestki granatu

jogurt naturalny

majonez

sól, pieprz

Wykonanie:

  • Kurczaka ugotować i pokroić. Pomarańcze obrać i pokroić na drobne kawałki. Z porem postąpić tak samo.
  • Wyłuskać pestki z granatu. Połączyć jogurt z majonezem, doprawić solą i pieprzem.
  • Na talerzu ułożyć wszystkie składniki sałatki, polać sosem jogurtowym, posypać pestkami granatu, odstawić na godzinę.

Mus  z serka mascarpone i granatu

Składniki:

125 g serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

sok z połowy cytryny

150 ml śmietany kremówki

pestki z granatu

sos malinowy

złota posypka

Wykonanie:

  • Śmietanę ubić z połową cukru na sztywno. Serek ubić również z cukrem i sokiem z cytryny.
  • Wymieszać śmietanę z serkiem.
  • W pucharkach na dnie ułożyć pestki granata lub inne owoce.
  • Przełożyć mus, udekorować dowolnie np. sosem malinowym, złotą posypką i listkiem melisy.

Drink Mimoza

Składniki:

50 ml wina musującego

20 ml soku pomarańczowego

15 ml soku z cytryny

10 ml grenadyny

plasterek pomarańczy

Wykonanie:

  • Smukłą szampankę wypełnić w jednej trzeciej kruszonym lodem, wlać oba soki i grenadynę, zamieszać.
  • Dodać wino musujące.
  • Wrzucić plasterek pomarańczy.

Przepisy pochodzą z http://eksplozjasmaku.blox.pl/html

 

Informacja o plikach Cookies
Ta strona internetowa używa plików Cookies. Korzystanie z witryny bez dokonania zmian 
w ustawieniach Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce, kliknij Czytaj więcej.

X