Smaczne przepisy z granatu
29 października 2012
Owoce granatu mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można z nich przyrządzać się soki i oryginalne drinki alkohole, a także dodaje się je do deserów oraz sałatek.
Granat w kuchni
W zależności od odmiany i stanu dojrzałości smak granatu może się różnić. Bywa słodki i delikatny, bądź wprost przeciwnie wyraźnie kwaskowaty.
Owoc granatu znakomicie uzupełnia smak mięs, zdaniem znawców kuchni szczególnie sprawdza się w potrwawach z wieprzowiny i drobiu.
Potrafi też świetnie wzbogacić smak potraw a kaszy, w tym z kuskusu czy jaglanej.
Z grenadyny, czyli soku z granatu, granatów, produkowane są napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz desery i galaretki, a także … różnorodne sosy,
W niektórych krajach robi się z tych owoców wina oraz syropy.
I co najważniejsze. Jest niskokaloryczny. 100 gramów owocu dostarcza niewiele bo ok. 77 kalorii, czyli ponieważ granat zawiera w sobie wiele wody.
Pomarańczowo-granatowa sałatka z kurczakiem
Składniki:
1 filet z kurczaka
2 pomarańcze
kawałek pora (można zrezygnować)
sałata lodowa
pestki granatu
jogurt naturalny
majonez
sól, pieprz
Wykonanie:
- Kurczaka ugotować i pokroić. Pomarańcze obrać i pokroić na drobne kawałki. Z porem postąpić tak samo.
- Wyłuskać pestki z granatu. Połączyć jogurt z majonezem, doprawić solą i pieprzem.
- Na talerzu ułożyć wszystkie składniki sałatki, polać sosem jogurtowym, posypać pestkami granatu, odstawić na godzinę.
Mus z serka mascarpone i granatu
Składniki:
125 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
150 ml śmietany kremówki
pestki z granatu
sos malinowy
złota posypka
Wykonanie:
- Śmietanę ubić z połową cukru na sztywno. Serek ubić również z cukrem i sokiem z cytryny.
- Wymieszać śmietanę z serkiem.
- W pucharkach na dnie ułożyć pestki granata lub inne owoce.
- Przełożyć mus, udekorować dowolnie np. sosem malinowym, złotą posypką i listkiem melisy.
Drink Mimoza
Składniki:
50 ml wina musującego
20 ml soku pomarańczowego
15 ml soku z cytryny
10 ml grenadyny
plasterek pomarańczy
Wykonanie:
- Smukłą szampankę wypełnić w jednej trzeciej kruszonym lodem, wlać oba soki i grenadynę, zamieszać.
- Dodać wino musujące.
- Wrzucić plasterek pomarańczy.
Przepisy pochodzą z http://eksplozjasmaku.blox.pl/html