Na wielkanocnym stole
23 marca 2013
W Niedzielę Wielkanocną zasiadamy – wszyscy bliscy – przy świątecznym stole, dzielimy się święconym jajkiem, składamy sobie radosne życzenia. Stół jest kolorowo ozdobiony a potrawy pachnące … wiosną.
Świąteczne tradycje
A na stole – pachnące wędzonką potrawy: żurek, świąteczny barszcz, soczysta biała kiełbasa, świeża szyneczka z chrzanem, schab i karkówka, i inne, różnego rodzaju, starannie przygotowane mięsiwa.
No i oczywiście najprzeróżniejsze odmiany jajek: i te faszerowane, i po staropolsku, z kawiorem i szpinakiem, kurze, gęsie i przepiórcze- jakie kto woli! Na honorowym miejscu rozsiadły się na stole wielkanocne baby, mazurki i paschy. W czekoladzie i w lukrze, z bakaliami, orzechami i bez.
Po poście – ani śladu. Wśród okrzyków radości i śpiewów, w Wielki Piątek , z zachowaniem staropolskiego ceremoniału, wyniesiono z domów znienawidzone śledzie i żur. Wrzucono je do dołu i zakopano, odżegnując się od tej strawy przez cały następny rok. W niektórych regionach Polski zakopano także garnek z popiołem, będący symbolem zakończenia czasu smutku i pokuty, a nadejścia płynącej ze zmartwychwstania – radości.
Kolory radości
Królują barwy wiosny: żółcienie, zielenie i kojarząca się z tym najważniejszym religijnym świętem- czerwień. Kwitnie rzeżucha, uśmiechają z wazonu tulipany i bazie. A my – odświętn i – w białych koszulach, garniturach i wiosennych sukienkach, celebrujemy chwile radości i rodzinnego, domowego ciepła. Cieszymy się pięknem, które zostało nam dane.
Babka wielkanocna
Składniki:
Ok. 3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
150 g cukru
50 g drożdży
8 żółtek ( w tym 2 białka)
150 g masła
150 g rodzynek
Szczypta soli
Wykonanie:
- Przesiewamy mąkę przez sito. Wszystkie składniki ogrzewamy do temperatury pokojowej.
- Sporządzamy drożdżowy rozczyn: wsypujemy łyżkę mąki, łyżkę cukru, szczyptę soli i wlewamy szklankę ciepłego mleka. Dodajemy rozkruszone drożdże. Przykrywamy rozczyn ściereczką, stawiamy w cieple i czekamy ok. pół godziny aż podrośnie.
- Następnie do zaczynu wsypujemy pozostały cukier, dodajemy żółtka i roztopione, ochłodzone masło i szczyptę soli. Po dodaniu wszystkich składników wyrabiamy ciasto, a gdy odchodzi od ręki, wsypujemy umyte, odsączone i posypane mąką bakalie.
- Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem formy, którą napełniamy do połowy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Gdy urośnie, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 o C i pieczemy ok. 60 min.
- Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.
Wielkanocny żur
Składniki:
1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
1 l zakwasu z żytniej mąki
50 dkg surowej białej kiełbasy
4 jajka na twardo
0,5 szklanki gęstej śmietany
1 łyżka tartego chrzanu
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
1,5 łyżki majeranku
10 ziarenek czarnego pieprzu
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Cebulę opiec na patelni bez tłuszczu.
- Kiełbasę zalać gorącym wywarem z mięsa i warzyw, dodać opieczoną cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min.
- Wyjąć cebulę, wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez 20 min.
- Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dodać chrzan, rozgnieciony czosnek, śmietanę i majeranek.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Kiełbasę pokroić w plasterki, dodać do żurku i krótko zagotować. Podawać z połówkami jajek.
Szynka zawijana
Składniki:
10 plastrów gotowanej szynki
6 łyżek śmietany kremówki
2 łyżki majonezu
1 łyżka tartego chrzanu
3 jajka
Szczypiorek
Rzodkiewki
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo i ostudzić.
- Drobno je posiekać i dodać drobniutko pokrojony szczypiorek.
- Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę.
- Połączyć śmietanę, majonez i chrzan oraz posiekane jajka, rzodkiewki i szczypiorek.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Plastry szynki smarować przygotowanym z jajek i dodatków kremem i zawijać w ruloniki.
- Podawać z wiosenną dekoracją.