Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama

Na wielkanocnym stole

23 marca 2013

W Niedzielę Wielkanocną zasiadamy – wszyscy bliscy – przy świątecznym stole, dzielimy się święconym jajkiem, składamy sobie radosne życzenia. Stół jest kolorowo ozdobiony a potrawy pachnące … wiosną.

 wielkanocne jedzenieŚwiąteczne tradycjestół z tulipanami

A na stole – pachnące wędzonką potrawy: żurek, świąteczny barszcz, soczysta biała kiełbasa, świeża szyneczka z chrzanem, schab i karkówka, i inne, różnego rodzaju, starannie przygotowane mięsiwa.

No i oczywiście najprzeróżniejsze odmiany jajek: i te faszerowane, i po staropolsku, z kawiorem i szpinakiem, kurze, gęsie i przepiórcze- jakie kto woli! Na honorowym miejscu rozsiadły się na stole wielkanocne baby, mazurki i paschy. W czekoladzie i w lukrze, z bakaliami, orzechami i bez.

Po poście – ani śladu. Wśród okrzyków radości i śpiewów, w Wielki Piątek , z zachowaniem staropolskiego ceremoniału, wyniesiono z domów znienawidzone śledzie i żur. Wrzucono je do dołu i zakopano, odżegnując się od tej strawy przez cały następny rok. W niektórych regionach Polski zakopano także garnek z popiołem, będący symbolem zakończenia czasu smutku i pokuty, a nadejścia płynącej ze zmartwychwstania – radości.

 bukiet tuli panówKolory radościpisanki

Królują barwy wiosny: żółcienie, zielenie i kojarząca się z tym najważniejszym religijnym świętem- czerwień. Kwitnie rzeżucha, uśmiechają z wazonu tulipany i bazie. A my – odświętn i – w białych koszulach, garniturach i wiosennych sukienkach, celebrujemy chwile radości i rodzinnego, domowego ciepła. Cieszymy się pięknem, które zostało nam dane.

 Babka wielkanocna

Składniki:

Ok. 3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
150 g cukru
50 g drożdży
8 żółtek ( w tym 2 białka)
150 g masła
150 g rodzynek
Szczypta soli

Wykonanie:babka

  • Przesiewamy mąkę przez sito. Wszystkie składniki ogrzewamy do temperatury pokojowej.
  •  Sporządzamy drożdżowy rozczyn: wsypujemy łyżkę mąki, łyżkę cukru, szczyptę soli i wlewamy szklankę ciepłego mleka. Dodajemy rozkruszone drożdże. Przykrywamy rozczyn ściereczką, stawiamy w cieple i czekamy ok. pół godziny aż podrośnie.
  • Następnie do zaczynu wsypujemy pozostały cukier, dodajemy żółtka i roztopione, ochłodzone masło i szczyptę soli. Po dodaniu wszystkich składników wyrabiamy ciasto, a gdy odchodzi od ręki, wsypujemy umyte, odsączone i posypane mąką bakalie.
  • Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem formy, którą napełniamy do połowy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Gdy urośnie, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 o C i pieczemy ok. 60 min.
  • Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

 

 żurekWielkanocny żur

Składniki:

1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
1 l zakwasu z żytniej mąki
50 dkg surowej białej kiełbasy
4 jajka na twardo
0,5 szklanki gęstej śmietany
1 łyżka tartego chrzanu
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
1,5 łyżki majeranku
10 ziarenek czarnego pieprzu
Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:kurczaczki

  • Cebulę opiec na patelni bez tłuszczu.
  • Kiełbasę zalać gorącym wywarem z mięsa i warzyw, dodać opieczoną cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min.
  • Wyjąć cebulę, wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez 20 min.
  • Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dodać chrzan, rozgnieciony czosnek, śmietanę i majeranek.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Kiełbasę pokroić w plasterki, dodać do żurku i krótko zagotować. Podawać z połówkami jajek.

 

szynka zawijanaSzynka zawijana

Składniki:

10 plastrów gotowanej szynki
6 łyżek śmietany kremówki
2 łyżki majonezu
1 łyżka tartego chrzanu
3 jajka
Szczypiorek
Rzodkiewki
Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:króliczek

  • Jajka ugotować na twardo i ostudzić.
  • Drobno je posiekać i dodać drobniutko pokrojony szczypiorek.
  • Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę.
  • Połączyć śmietanę, majonez i chrzan oraz posiekane jajka, rzodkiewki i szczypiorek.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Plastry szynki smarować przygotowanym z jajek i dodatków kremem i zawijać w ruloniki.
  • Podawać z wiosenną dekoracją.

Informacja o plikach Cookies
Ta strona internetowa używa plików Cookies. Korzystanie z witryny bez dokonania zmian 
w ustawieniach Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce, kliknij Czytaj więcej.

X