Owocowo
23 marca 2013
Owoce to źródło witamin, błonnika, soli mineralnych, węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Są bogate w antyoksydanty, pozwalają oczyścić organizm z toksyn i wzmacniają go, a także łagodzą wiele różnych dolegliwości.
Nie tylko smaczne ale i zdrowe
Doskonale orzeźwiają, ułatwiają trawienie, poprawiają samopoczucie, podnoszą odporność, odchudzają, pomagają ukoić skołatane nerwy, zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i choroby układu krwionośnego. Na dodatek wspaniale smakują.
Ponadto zmniejszają aktywność wolnych rodników, obniżają poziom ciśnienia krwi i korzystnie wpływają na poziom cholesterolu. Lista dobroczynnych działań owoców jest bardzo długa. Dlatego powinny się znaleźć w diecie każdego, kto pragnie cieszyć się zdrowiem.
Wciąż jednak są tacy, którzy sięgają po nie zbyt rzadko. Większość owoców, za wyjątkiem winogron i bananów, jest niskokaloryczna. Dlatego nie powinny obawiać się ich osoby dbające o sylwetkę, które rezygnują z nich właśnie w trosce o figurę. A wiedzieć powinny, że owoce są źródłem przeróżnych substancji, które wchodzą w skład suplementów wspomagających odchudzanie, jak choćby rozpuszczalne frakcje błonnika, flawonoidy i kwasy – chlorogenowy i ursolowy. Ten ostatni robi furorę za oceanem jako cudowny „spalacz tłuszczu”, a w naturalnej postaci występuje w skórce naszych poczciwych jabłek. Największą wartość żywieniową mają owoce świeże i po takie powinniśmy sięgać najczęściej. Nie ma też potrzeby stronić od pysznych owocowych ciast, galaretek, sorbetów, konfitur i innych specjałów, w które obfituje polska kuchnia.
Sorbet cytrynowy
Składniki
3/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryn
2 łyżki stołowe skórki otartej z cytryny
1 szklanka cukru
2 ½ szklanki wody
1 białko jaja
listki świeżej mięty do dekoracji
Wykonanie:
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier oraz skórkę otartą z dobrze wyszorowanych cytryn. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
- Po wystudzeniu do syropu dodajemy wyciśnięty sok z cytryn i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy masę do plastikowego naczynia z przykrywką i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
- Po tym czasie mieszankę miksujemy z białkiem, by powstała jednolita masa.
- Ponownie przykrywamy i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 3 godziny. Kilka razy wyjmujemy i dokładnie mieszamy.
- Podajemy przybrane listkami świeżej mięty.
Panna cotta z sosem malinowym
Składniki:
375 ml śmietanki kremówki
180 ml mleka
3-4 łyżeczki żelatyny (przygotowana wg instrukcji na opakowaniu)
1 – 1 ½ łyżki cukru pudru
laska wanilii
Sos malinowy:
maliny
cukier puder
Wykonanie:
- Śmietankę dzielimy na dwie części – jedną z nich lekko ubijamy, po czym odstawiamy na bok, resztę śmietanki łączymy z mlekiem i gotujemy razem z laską wanilii (przekrojoną na pół, ziarenka wyskrobane i dodane do płynu).
- Kiedy mleko ze śmietanką się zagotują, zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy wanilię, dodajemy żelatynę i cukier, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy wystygnie łączymy z ubitą śmietanką. Nalewamy do miseczek (foremek) i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin – aż stężeje.
- Przed wyjęciem deseru na talerz, miseczki wkładamy na chwilę do wrzątku, po czym energicznie odwracamy.
- Przygotowujemy sos z malin – maliny miksujemy razem z odrobiną cukru. Sosem polewamy panna cottę i podajemy udekorowaną świeżymi malinami i listkami mięty.
Babeczki ze świeżymi owocami
Składniki
½ kostki margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki śmietany kremówki
owoce – maliny, jeżyny, jagody, truskawki, porzeczki i co kto lubi
1 łyżeczka cukru pudru
Wykonanie:
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Do produktów sypkich dodać pokrojoną margarynę i jajko, zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.
- Foremki wysmarować margaryną i wysypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim foremki. Babeczki piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
- Przed wyjęciem z foremek, babeczki lekko wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i nakładać do babeczek. Umyte i osuszone owoce układać na śmietance. Można polać „glazurą” z tężejącej galaretki.