Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama

Owocowo

23 marca 2013

Owoce to źródło witamin, błonnika, soli mineralnych, węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Są bogate w antyoksydanty, pozwalają oczyścić organizm z toksyn i wzmacniają go, a także łagodzą wiele różnych dolegliwości.

kolorowe owoceNie tylko smaczne ale i zdrowe

Doskonale orzeźwiają, ułatwiają trawienie, poprawiają samopoczucie, podnoszą odporność, odchudzają, pomagają ukoić skołatane nerwy, zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i choroby układu krwionośnego. Na dodatek wspaniale smakują.

Ponadto zmniejszają aktywność wolnych rodników, obniżają poziom ciśnienia krwi i korzystnie wpływają na poziom cholesterolu. Lista dobroczynnych działań owoców jest bardzo długa. Dlatego powinny się znaleźć w diecie każdego, kto pragnie cieszyć się zdrowiem.

Wciąż jednak są tacy, którzy sięgają po nie zbyt rzadko. Większość owoców, za wyjątkiem winogron i bananów, jest niskokaloryczna. Dlatego nie powinny obawiać się ich osoby dbające o sylwetkę, które rezygnują z nich właśnie w trosce o figurę. A wiedzieć powinny, że owoce są źródłem przeróżnych substancji, które wchodzą w skład suplementów wspomagających odchudzanie, jak choćby rozpuszczalne frakcje błonnika, flawonoidy i kwasy – chlorogenowy i ursolowy. Ten ostatni robi furorę za oceanem jako cudowny „spalacz tłuszczu”, a w naturalnej postaci występuje w skórce naszych poczciwych jabłek. Największą wartość żywieniową mają owoce świeże i po takie powinniśmy sięgać najczęściej. Nie ma też potrzeby stronić od pysznych owocowych ciast, galaretek, sorbetów, konfitur i innych specjałów, w które obfituje polska kuchnia.

Sorbet cytrynowysorbet lodowy

Składniki

3/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryn

2 łyżki stołowe skórki otartej z cytryny

1 szklanka cukru

2 ½ szklanki wody

1 białko jaja

listki świeżej mięty do dekoracji

Wykonanie:

  • Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier oraz skórkę otartą z dobrze wyszorowanych cytryn. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
  •  Po wystudzeniu do syropu dodajemy wyciśnięty sok z cytryn i dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy masę do plastikowego naczynia z przykrywką i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
  •  Po tym czasie mieszankę miksujemy z białkiem, by powstała jednolita masa.
  • Ponownie przykrywamy i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 3 godziny. Kilka razy wyjmujemy i dokładnie mieszamy.
  •  Podajemy przybrane listkami świeżej mięty.

panna cotaPanna cotta z sosem malinowym

Składniki:

375 ml śmietanki kremówki

180 ml mleka

3-4 łyżeczki żelatyny (przygotowana wg instrukcji na opakowaniu)

1 – 1 ½ łyżki cukru pudru

laska wanilii

Sos malinowy:

maliny

cukier puder

Wykonanie:

  • Śmietankę dzielimy na dwie części – jedną z nich lekko ubijamy, po czym odstawiamy na bok, resztę śmietanki łączymy z mlekiem i gotujemy razem z laską wanilii (przekrojoną na pół, ziarenka wyskrobane i dodane do płynu).
  • Kiedy mleko ze śmietanką się zagotują, zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy wanilię, dodajemy żelatynę i cukier, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy wystygnie łączymy z ubitą śmietanką. Nalewamy do miseczek (foremek) i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin – aż stężeje.
  • Przed wyjęciem deseru na talerz, miseczki wkładamy na chwilę do wrzątku, po czym energicznie odwracamy.
  • Przygotowujemy sos z malin – maliny miksujemy razem z odrobiną cukru. Sosem polewamy panna cottę i podajemy udekorowaną świeżymi malinami i listkami mięty.

Babeczki ze świeżymi owocami babeczki z oowcami

Składniki

½ kostki margaryny

1,5 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2/3 szklanki śmietany kremówki

owoce – maliny, jeżyny, jagody, truskawki, porzeczki i co kto lubi

1 łyżeczka cukru pudru

Wykonanie:

  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Do produktów sypkich dodać pokrojoną margarynę i jajko, zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.
  •  Foremki wysmarować margaryną i wysypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim foremki. Babeczki piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
  • Przed wyjęciem z foremek, babeczki lekko wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i nakładać do babeczek. Umyte i osuszone owoce układać na śmietance. Można polać „glazurą” z tężejącej galaretki.

Informacja o plikach Cookies
Ta strona internetowa używa plików Cookies. Korzystanie z witryny bez dokonania zmian 
w ustawieniach Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce, kliknij Czytaj więcej.

X