Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama

Czas na nowalijki

23 marca 2013

Słownikowa definicja nowalijek to: „młode jarzyny ukazujące się pierwszy raz w danym roku”. To jakie to nowalijki, jeśli dzisiaj właściwie wszystkie warzywa możemy kupić przez cały rok? Najczęściej są to warzywa sprowadzane z krajów o cieplejszym, niż nasz klimacie.

kosz z warzywamiWiosna – pora na nowalijki

Oczywiście smak pomidorów, ogórków, rzodkiewek czy sałaty kupowanych w marcu jest nieporównanie gorszy od tych samych produktów, w które zaopatrujemy się w czerwcu lub lipcu. Ale trzeba je jeść, bowiem są w naszej diecie niezbędne, szczególnie na przednówku, kiedy nasz organizm gwałtownie domaga się witamin.

Poza tym warzywa sprowadzane np. z basenu Morza Śródziemnego nie pochodzą już z upraw szklarniowych. Kiedy u nas temperatura oscyluje nieco powyżej zera, w Hiszpanii czy Grecji panuje już ciepła wiosna.

Niewielkim nakładem pracy i kosztów sami możemy wyhodować również własne, zdrowe nowalijki. Będziemy wtedy mieli pewność, że rośliny są wolne od zanieczyszczeń, metali ciężkich i nawozów sztucznych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by na parapecie kuchennego okna wyrósł szczypiorek, zielona pietruszka czy rzeżucha, a w ogródku – w inspekcie – rzodkiewki i sałata. Można też pokusić się o wyhodowanie zdrowych i pełnych witamin kiełków, np. rzodkiewki czy lucerny.

Jedzmy zatem warzywa, a dla urozmaicenia i wzmocnienia ich smaku posypujmy je obficie, wyhodowanymi przez siebie: szczypiorkiem, pietruszką lub kiełkami.

Dla zdrowotności – jak mawiali nasi dziadkowie!

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Składniki:sałatka z jajkiem

główka zielonej sałaty

puszka tuńczyka w sosie własnym

2 jajka

2 pomidory

2 nieduże ziemniaki

1/2 świeżego ogórka

pół pęczka rzodkiewki

natka pietruszki

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Wyjąć, ostudzić, obrać i pokroić w ósemki. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić i pokroić na nieduże kawałki. Sałatę opłukać, osuszyć, porwać palcami na strzępy.

Tuńczyka osączyć z zalewy i lekko rozdrobnić widelcem. Umyte pomidory pokroić w ósemki, ogórek umyć i pokroić w plasterki razem ze skórką, a rzodkiewki – w ćwiartki.

Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Pomidory faszerowane fetą

faszerowane pomidorySkładniki:

4 duże dojrzałe pomidory

200 g sera feta

bazylia, oregano

natka pietruszki

Wykonanie:

Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidory delikatnie solimy i układamy otworami do dołu, żeby wyciekł z nich sok.

Fetę kroimy w drobną kostkę, mieszamy z ziołami. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy pomidory. Przykrywamy odciętą częścią i układamy na grillowej patelni.

Pieczemy około 15 minut.

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Tak przyrządzone pomidory dobrze smakują z bagietką, bądź czosnkowym pieczywem.

Sałatka z rukoli i koktajlowych pomidorków

Składniki:sałatka z rukoli

rucola

250 g pomidorków koktajlowych

70 g parmezanu

Na sos:

1 łyżka octu balsamicznego

3 łyżki oliwy

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

Wykonanie:

Rukolę opłukać i odsączyć na sitku. Twarde ogonki można odkroić. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i pokroić w ósemki.

Listki rukoli ułożyć na półmisku, położyć na niej ósemki pomidorków.

Przygotować sos: ocet balsamiczny wymieszać z oliwą i drobniutko posiekanym ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać sałatkę. Zetrzeć na tarce parmezan i oprószyć nim sałatkę.

 

 

 

 

Informacja o plikach Cookies
Ta strona internetowa używa plików Cookies. Korzystanie z witryny bez dokonania zmian 
w ustawieniach Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce, kliknij Czytaj więcej.

X