Czas na nowalijki
23 marca 2013
Słownikowa definicja nowalijek to: „młode jarzyny ukazujące się pierwszy raz w danym roku”. To jakie to nowalijki, jeśli dzisiaj właściwie wszystkie warzywa możemy kupić przez cały rok? Najczęściej są to warzywa sprowadzane z krajów o cieplejszym, niż nasz klimacie.
Wiosna – pora na nowalijki
Oczywiście smak pomidorów, ogórków, rzodkiewek czy sałaty kupowanych w marcu jest nieporównanie gorszy od tych samych produktów, w które zaopatrujemy się w czerwcu lub lipcu. Ale trzeba je jeść, bowiem są w naszej diecie niezbędne, szczególnie na przednówku, kiedy nasz organizm gwałtownie domaga się witamin.
Poza tym warzywa sprowadzane np. z basenu Morza Śródziemnego nie pochodzą już z upraw szklarniowych. Kiedy u nas temperatura oscyluje nieco powyżej zera, w Hiszpanii czy Grecji panuje już ciepła wiosna.
Niewielkim nakładem pracy i kosztów sami możemy wyhodować również własne, zdrowe nowalijki. Będziemy wtedy mieli pewność, że rośliny są wolne od zanieczyszczeń, metali ciężkich i nawozów sztucznych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by na parapecie kuchennego okna wyrósł szczypiorek, zielona pietruszka czy rzeżucha, a w ogródku – w inspekcie – rzodkiewki i sałata. Można też pokusić się o wyhodowanie zdrowych i pełnych witamin kiełków, np. rzodkiewki czy lucerny.
Jedzmy zatem warzywa, a dla urozmaicenia i wzmocnienia ich smaku posypujmy je obficie, wyhodowanymi przez siebie: szczypiorkiem, pietruszką lub kiełkami.
Dla zdrowotności – jak mawiali nasi dziadkowie!
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Składniki:
główka zielonej sałaty
puszka tuńczyka w sosie własnym
2 jajka
2 pomidory
2 nieduże ziemniaki
1/2 świeżego ogórka
pół pęczka rzodkiewki
natka pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Wyjąć, ostudzić, obrać i pokroić w ósemki. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić i pokroić na nieduże kawałki. Sałatę opłukać, osuszyć, porwać palcami na strzępy.
Tuńczyka osączyć z zalewy i lekko rozdrobnić widelcem. Umyte pomidory pokroić w ósemki, ogórek umyć i pokroić w plasterki razem ze skórką, a rzodkiewki – w ćwiartki.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Pomidory faszerowane fetą
Składniki:
4 duże dojrzałe pomidory
200 g sera feta
bazylia, oregano
natka pietruszki
Wykonanie:
Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidory delikatnie solimy i układamy otworami do dołu, żeby wyciekł z nich sok.
Fetę kroimy w drobną kostkę, mieszamy z ziołami. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy pomidory. Przykrywamy odciętą częścią i układamy na grillowej patelni.
Pieczemy około 15 minut.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Tak przyrządzone pomidory dobrze smakują z bagietką, bądź czosnkowym pieczywem.
Sałatka z rukoli i koktajlowych pomidorków
Składniki:
rucola
250 g pomidorków koktajlowych
70 g parmezanu
Na sos:
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Rukolę opłukać i odsączyć na sitku. Twarde ogonki można odkroić. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i pokroić w ósemki.
Listki rukoli ułożyć na półmisku, położyć na niej ósemki pomidorków.
Przygotować sos: ocet balsamiczny wymieszać z oliwą i drobniutko posiekanym ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać sałatkę. Zetrzeć na tarce parmezan i oprószyć nim sałatkę.