Jeść albo nie jeść (mięsa)?– można by sparafrazować pytanie szekspirowskiego bohatera. Odpowiedź zależna jest bowiem od naszych preferencji kulinarnych i … stanu zdrowia.
Zupy kremy powinny stanowić ważną pozycję w obiadowym menu. Serwując zupę-krem, mamy pewność, że wszystkie składniki odżywcze, zawarte w użytych produktach, wejdą w skład gotowej potrawy.
Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego jedzą dużo warzyw i owoców. I my w naszym klimacie możemy je spożywać, zastępując egzotyczne owoce rodzimymi, a przecież pełnymi błonnika i witaminy C: jabłkami, truskawkami, śliwkami.
Sezon pachnących owoców rozpoczynają truskawki, gonią je czereśnie, kolorowe porzeczki, agrest, najwcześniejsze jabłka – soczyste i chrupiące papierówki, maliny, jeżyny, wiśnie, gruszki i tak dalej…, aż przyjdzie pora późnych jabłek i fioletowych, pachnących węgierek.
…więc jedźmy na majówkę w niedzielę razem z majem. Zabiera się wałówkę, herbatę oraz psa… tak w swoim wierszu zapraszała na majowy wypad Wanda Chotomska.