Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama

Smakowite pieczyste

20 października 2012

Jeść albo nie jeść (mięsa)?– można by sparafrazować pytanie szekspirowskiego bohatera. Rozstrzygnięcie dylematu należy chyba pozostawić każdemu z osobna. Odpowiedź zależna jest bowiem od naszych preferencji kulinarnych i … stanu zdrowia.

Jeść czy nie jeść mięso?

Są osoby, które potrafią się bez niego obejść, ale są i takie, które nie wyobrażają sobie bez mięsa posiłku. I niech tak zostanie, pod warunkiem, że zachowamy umiar w jego spożywaniu i będziemy wybierać raczej jego chude gatunki. Zwłaszcza, kiedy na dworze robi się zimno, mięso dostarcza energii i pozwala nie sięgać po słodycze.

 Dla każdego co lubitalerz z mięsem

  • Jest ono źródłem wartościowego białka, a także minerałów (żelazo, cynk) oraz witamin z grupy B (B1, B2, niacyny(PP, B12).
  • Mięso wołowe jest bogate w żelazo, cynk i witaminę B12.
  • Wieprzowe zawiera więcej niż inne gatunki witaminy B1.
  • W mięsie kurczaka znajduje się z kolei najwięcej witaminy PP.
  • Indycze ma podobno wpływ na zawartość serotoniny we krwi, czyli decyduje o naszym dobrym samopoczuciu.
  • Uwzględnianie różnych gatunków mięsa w diecie to szansa na dostarczenie organizmowi potrzebnych mu składników pokarmowych.
  • Gdy zrezygnujemy z tłustych golonek i szynek, a będziemy odżywiać się mięsem chudym zmniejszymy kaloryczność diety, a to jest korzystne w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Przygotowujmy więc mięsa bez tłuszczu lub z niewielkim jego dodatkiem. Zamiast smażenia wybierajmy gotowanie, duszenie i pieczenie, a na pewno będziemy zdrowsi.

rolada z indykaRolada z indyka

Składniki:

1/2 kg piersi z indyka
40 dag pieczarek
1 cebula
2- 3 jaja
1- 2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
posiekana natka pietruszki
musztarda

Wykonanie:

  • Piersi z indyka doprawić i rozbić tak, aby można je było zwinąć w rulon. Jeśli kawałki mięsa są małe, trzeba układać je na zakładkę.
  • Pieczarki pokroić i udusić z cebulą. Gdy będą miękkie, odlać powstały sos.
  • Resztę doprawić, dodać surowe jajka, natkę pietruszki i lekko podsmażyć.
  • Farsz rozłożyć na mięsie, uprzednio cienko posmarowanym musztardą, zwinąć w rulon, związać.
  • Roladę podsmażyć szybko ze wszystkich stron, zawinąć w folię aluminiową, położyć na blaszkę wysmarowaną olejem i upiec w piekarniku.
  • Przestudzone mięso pokroić.

Gulasz węgierskigulasz węgierski

Składniki:

1 kg wołowiny z udźca
3 cebule
olej
3 ząbki czosnku
30 dag pieczarek
czerwona i zielona papryka
litr bulionu warzywnego z kostki
łyżka mielonej papryki
liść laurowy, majeranek, pieprz, sól, ziele angielskie
6 łyżek koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

  • Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na oleju i przekładamy do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekane cebule i czosnek. Dodajemy do mięsa.
  • Osobno podsmażamy pokrojone pieczarki i paprykę, dodajemy do mięsa.
  • Podlewamy bulionem, dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. 1 godz. na małym ogniu, często mieszając.
  • Na koniec dodajemy jeszcze koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut.

mięso z grilla

Stek wołowy grillowany

Składniki:

4 duże steki wołowe z kością
4 ząbki czosnku
po łyżce różnych ziół (natka pietruszki, tymianek, oregano, bazylia, szczypiorek)
2 łyżki octu winnego
1 szklanka oleju
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz

Wykonanie:

  • Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z posiekanymi ziołami, octem, olejem, musztardą oraz suszonym majerankiem.
  • Przyprawić solą i pieprzem.
  • Marynatą posmarować steki, włożyć je do lodówki na dwie doby. Osączyć z marynaty, ułożyć na rozgrzanej patelni do grillowania.
  • Grillować z jednej strony do chwili pojawienia się na powierzchni mięsa soków.
  • Przewrócić na drugą stronę (jeśli zrobimy to o 90 stopni otrzymamy na mięsie kratkę), smażyć jeszcze minutę (uzyskamy stek średnio wypieczony).
  • Podawać z grillowanymi dowolnymi, ulubionymi warzywami.

Informacja o plikach Cookies
Ta strona internetowa używa plików Cookies. Korzystanie z witryny bez dokonania zmian 
w ustawieniach Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce, kliknij Czytaj więcej.

X