Smakowite pieczyste
20 października 2012
Jeść albo nie jeść (mięsa)?– można by sparafrazować pytanie szekspirowskiego bohatera. Rozstrzygnięcie dylematu należy chyba pozostawić każdemu z osobna. Odpowiedź zależna jest bowiem od naszych preferencji kulinarnych i … stanu zdrowia.
Jeść czy nie jeść mięso?
Są osoby, które potrafią się bez niego obejść, ale są i takie, które nie wyobrażają sobie bez mięsa posiłku. I niech tak zostanie, pod warunkiem, że zachowamy umiar w jego spożywaniu i będziemy wybierać raczej jego chude gatunki. Zwłaszcza, kiedy na dworze robi się zimno, mięso dostarcza energii i pozwala nie sięgać po słodycze.
Dla każdego co lubi
- Jest ono źródłem wartościowego białka, a także minerałów (żelazo, cynk) oraz witamin z grupy B (B1, B2, niacyny(PP, B12).
- Mięso wołowe jest bogate w żelazo, cynk i witaminę B12.
- Wieprzowe zawiera więcej niż inne gatunki witaminy B1.
- W mięsie kurczaka znajduje się z kolei najwięcej witaminy PP.
- Indycze ma podobno wpływ na zawartość serotoniny we krwi, czyli decyduje o naszym dobrym samopoczuciu.
- Uwzględnianie różnych gatunków mięsa w diecie to szansa na dostarczenie organizmowi potrzebnych mu składników pokarmowych.
- Gdy zrezygnujemy z tłustych golonek i szynek, a będziemy odżywiać się mięsem chudym zmniejszymy kaloryczność diety, a to jest korzystne w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Przygotowujmy więc mięsa bez tłuszczu lub z niewielkim jego dodatkiem. Zamiast smażenia wybierajmy gotowanie, duszenie i pieczenie, a na pewno będziemy zdrowsi.
Rolada z indyka
Składniki:
1/2 kg piersi z indyka
40 dag pieczarek
1 cebula
2- 3 jaja
1- 2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
posiekana natka pietruszki
musztarda
Wykonanie:
- Piersi z indyka doprawić i rozbić tak, aby można je było zwinąć w rulon. Jeśli kawałki mięsa są małe, trzeba układać je na zakładkę.
- Pieczarki pokroić i udusić z cebulą. Gdy będą miękkie, odlać powstały sos.
- Resztę doprawić, dodać surowe jajka, natkę pietruszki i lekko podsmażyć.
- Farsz rozłożyć na mięsie, uprzednio cienko posmarowanym musztardą, zwinąć w rulon, związać.
- Roladę podsmażyć szybko ze wszystkich stron, zawinąć w folię aluminiową, położyć na blaszkę wysmarowaną olejem i upiec w piekarniku.
- Przestudzone mięso pokroić.
Gulasz węgierski
Składniki:
1 kg wołowiny z udźca
3 cebule
olej
3 ząbki czosnku
30 dag pieczarek
czerwona i zielona papryka
litr bulionu warzywnego z kostki
łyżka mielonej papryki
liść laurowy, majeranek, pieprz, sól, ziele angielskie
6 łyżek koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
- Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na oleju i przekładamy do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekane cebule i czosnek. Dodajemy do mięsa.
- Osobno podsmażamy pokrojone pieczarki i paprykę, dodajemy do mięsa.
- Podlewamy bulionem, dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. 1 godz. na małym ogniu, często mieszając.
- Na koniec dodajemy jeszcze koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut.
Stek wołowy grillowany
Składniki:
4 duże steki wołowe z kością
4 ząbki czosnku
po łyżce różnych ziół (natka pietruszki, tymianek, oregano, bazylia, szczypiorek)
2 łyżki octu winnego
1 szklanka oleju
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz
Wykonanie:
- Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z posiekanymi ziołami, octem, olejem, musztardą oraz suszonym majerankiem.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Marynatą posmarować steki, włożyć je do lodówki na dwie doby. Osączyć z marynaty, ułożyć na rozgrzanej patelni do grillowania.
- Grillować z jednej strony do chwili pojawienia się na powierzchni mięsa soków.
- Przewrócić na drugą stronę (jeśli zrobimy to o 90 stopni otrzymamy na mięsie kratkę), smażyć jeszcze minutę (uzyskamy stek średnio wypieczony).
- Podawać z grillowanymi dowolnymi, ulubionymi warzywami.