Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama

Kolorowe i pachnące zupy

19 października 2012

Zupy kremy powinny stanowić ważną pozycję w obiadowym menu. Serwując zupę-krem, mamy pewność, że wszystkie składniki odżywcze, zawarte w użytych produktach, wejdą w skład gotowej potrawy.

To wcale nie jest trudnekolorowe warzywa

Kiedyś przerażała panie domu wizja uciążliwego przecierania zup przez sitko, ale rozpowszechnienie mikserów, blenderów i malakserów znacznie ułatwiło i przyspieszyło proces ich przygotowania.

Dlatego, szczególnie w domach, gdzie są dzieci i osoby starsze, zupy kremy powinny pojawiać się na stołach jak najczęściej. Każdy widział na pewno talerz dziecka upstrzony na brzegach wszelkimi, niejadalnymi jego zdaniem, szczątkami zieloności. W przypadku zup-kremów taka sytuacja nie zachodzi. Są łatwiej strawne i lepiej przyswajalne, co jest ważne także dla osób w podeszłym wieku.

zupa z dyniBogactwo możliwości

Można je przygotowywać z najróżniejszych warzyw: kalafiorów, brokułów, marchewki, papryki, zielonego groszku, ziemniaków, a także z grzybów, drobiu i ryb. Wartość odżywczą zup podnosi dodatek żółtek lub śmietanki.

Podaje się je w filiżankach z dodatkiem groszku ptysiowego, grzanek zrobionych z bułki, słonych paluszków, krakersów czy pasztecików.

Smacznego!

Zupa krem z pomidorówpomidor

krem z pomidorów Składniki:

1 kg pomidorów
30 g masła
pieprz
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy z oliwek
sól
kilka gałązek bazylii

Wykonanie:

  • Umyte pomidory kroimy na ćwiartki, podobnie postępujemy z cebulą i czosnkiem.
  • Tak przygotowane warzywa wkładamy do garnka, zalewamy oliwą, dodajemy masło oraz sól i pieprz do smaku.
  • Siekamy bazylię (kilka listków zostawiamy), dodajemy do wszystkich pozostałych składników i dusimy około 30 minut.
  • Następnie miksujemy wszystko na krem. Podgrzewamy zupę i podajemy w filiżankach udekorowaną listkami bazylii.

Zupa krem z dynidynia

Składniki:

1 kg dyni
1 litr bulionu (może być z kostki)
2 ząbki czosnku,
10 kropli sosu Tabasco
sól, pieprz
4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
gęsta, kwaśna śmietana

zupa z dyniWykonanie:

Dynię umyć, przekroić, usunąć skórę i pestki. Miąższ pokroić na 4- 5 cm kawałki.

Bulion zagotować, dodać do niego dynię i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu aż dynia da się lekko rozgniatać widelcem.

Zmiksować wszystko na jednolity krem, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

Podgrzać zupę i podawać w małych miseczkach ozdobioną „kleksem” gęstej śmietany i posypaną orzeszkami.

Zupa krem z brokułówbrokuły

Składniki:

500 g brokułów
1 cebula
4 niewielkie ziemniaki
100 g śmietany
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła,
0,5 l bulionu drobiowego lub 1 kostka drobiowa
sól, pieprz do smaku
ser pleśniowy (z niebieską pleśnią)

zupa z brokułówWykonanie:

Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na maśle. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy razem z brokułami do bulionu.

Dodajemy cebulę z czosnkiem i gotujemy wszystko w bulionie około 20 minut.

Gdy brokuły już miękkie, miksujemy, dodajemy śmietanę, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.

Podgrzewamy zupę, do każdego talerza wkładamy kawałeczek sera pleśniowego i podajemy ozdobioną „zieleninką”.

Informacja o plikach Cookies
Ta strona internetowa używa plików Cookies. Korzystanie z witryny bez dokonania zmian 
w ustawieniach Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce, kliknij Czytaj więcej.

X