Kolorowe i pachnące zupy
19 października 2012
Zupy kremy powinny stanowić ważną pozycję w obiadowym menu. Serwując zupę-krem, mamy pewność, że wszystkie składniki odżywcze, zawarte w użytych produktach, wejdą w skład gotowej potrawy.
To wcale nie jest trudne
Kiedyś przerażała panie domu wizja uciążliwego przecierania zup przez sitko, ale rozpowszechnienie mikserów, blenderów i malakserów znacznie ułatwiło i przyspieszyło proces ich przygotowania.
Dlatego, szczególnie w domach, gdzie są dzieci i osoby starsze, zupy kremy powinny pojawiać się na stołach jak najczęściej. Każdy widział na pewno talerz dziecka upstrzony na brzegach wszelkimi, niejadalnymi jego zdaniem, szczątkami zieloności. W przypadku zup-kremów taka sytuacja nie zachodzi. Są łatwiej strawne i lepiej przyswajalne, co jest ważne także dla osób w podeszłym wieku.
Bogactwo możliwości
Można je przygotowywać z najróżniejszych warzyw: kalafiorów, brokułów, marchewki, papryki, zielonego groszku, ziemniaków, a także z grzybów, drobiu i ryb. Wartość odżywczą zup podnosi dodatek żółtek lub śmietanki.
Podaje się je w filiżankach z dodatkiem groszku ptysiowego, grzanek zrobionych z bułki, słonych paluszków, krakersów czy pasztecików.
Smacznego!
Zupa krem z pomidorów
Składniki:
1 kg pomidorów
30 g masła
pieprz
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy z oliwek
sól
kilka gałązek bazylii
Wykonanie:
- Umyte pomidory kroimy na ćwiartki, podobnie postępujemy z cebulą i czosnkiem.
- Tak przygotowane warzywa wkładamy do garnka, zalewamy oliwą, dodajemy masło oraz sól i pieprz do smaku.
- Siekamy bazylię (kilka listków zostawiamy), dodajemy do wszystkich pozostałych składników i dusimy około 30 minut.
- Następnie miksujemy wszystko na krem. Podgrzewamy zupę i podajemy w filiżankach udekorowaną listkami bazylii.
Zupa krem z dyni
Składniki:
1 kg dyni
1 litr bulionu (może być z kostki)
2 ząbki czosnku,
10 kropli sosu Tabasco
sól, pieprz
4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
gęsta, kwaśna śmietana
Wykonanie:
Dynię umyć, przekroić, usunąć skórę i pestki. Miąższ pokroić na 4- 5 cm kawałki.
Bulion zagotować, dodać do niego dynię i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu aż dynia da się lekko rozgniatać widelcem.
Zmiksować wszystko na jednolity krem, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Podgrzać zupę i podawać w małych miseczkach ozdobioną „kleksem” gęstej śmietany i posypaną orzeszkami.
Zupa krem z brokułów
Składniki:
500 g brokułów
1 cebula
4 niewielkie ziemniaki
100 g śmietany
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła,
0,5 l bulionu drobiowego lub 1 kostka drobiowa
sól, pieprz do smaku
ser pleśniowy (z niebieską pleśnią)
Wykonanie:
Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na maśle. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy razem z brokułami do bulionu.
Dodajemy cebulę z czosnkiem i gotujemy wszystko w bulionie około 20 minut.
Gdy brokuły już miękkie, miksujemy, dodajemy śmietanę, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Podgrzewamy zupę, do każdego talerza wkładamy kawałeczek sera pleśniowego i podajemy ozdobioną „zieleninką”.