Majówkowe party
14 maja 2012
…więc jedźmy na majówkę w niedzielę razem z majem. Zabiera się wałówkę, herbatę oraz psa… tak w swoim wierszu zapraszała na majowy wypad Wanda Chotomska.
Maj – czas wyruszyć za miasto
A słoneczna pogoda nastraja, dusza i nogi same rwą się do wyjścia z domu. Zanim jednak wyruszymy, pies niech cierpliwie poczeka, gdyż trzeba poczynić niezbędne czynności wstępne. Na przykład przygotować wyżej wspomnianą wałówkę. Na pikniku apetyty zazwyczaj dopisują i wszystko na pewno zostanie zjedzone.
Ze względu na szybkość i łatwość przygotowania bardzo popularnym daniem piknikowym są kanapki. Można się nimi nasycić, a dzięki bogatym dodatkom mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Jednak jedzone są na co dzień i mogą po prostu się znudzić.
Jeśli mamy czas i chcemy, by plenerowe przyjęcie wypadło okazale, możemy przygotować również jakieś sałatki i zabrać zamiast, lub oprócz, kanapek. Pokrojone warzywa można wymieszać z mięsem albo rybą, wzbogacić o ugotowany ryż, makaron, kaszę czy ziemniaki. Do osobnych pojemników warto zapakować umyte i osuszone listki sałaty, umyte rzodkiewki, pokrojone na patyczki świeże ogórki, ogórki kiszone, świeżą i marynowaną paprykę, oczywiście pieczywo (najlepiej sprawdzają się bagietki) i co tylko jeszcze przyjdzie nam do głowy, i co lubimy najbardziej.
Pamiętajmy, by wziąć papierowe serwetki, talerzyki, wykałaczki, sztućce i oczywiście ciepłe i zimne napoje, a także owoce. I majówka – jak znalazł!
Sałatka Cezar
Składniki:
sałata rzymska lub lodowa
białe pieczywo na grzanki
oliwa z oliwek
15 plastrów boczku,
ząbek czosnku
5 filecików anchois
5 łyżek startego parmezanu
sok wyciśnięty z 1 cytryny,
łyżka śmietany.
Wykonanie:
- Sałatę dokładnie umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
- Boczek usmażyć lub upiec, by był chrupiący.
- Czosnek i anchois wrzucić do moździerza i dokładnie utrzeć z sokiem z jednej cytryny i oliwą z oliwek na kremowy sos.
- Dodać trzy łyżki parmezanu i łyżkę śmietany.
- Z pieczywa przygotować małe grzanki.
- W salaterce ułożyć sałatę, polać sosem i dodać bekon. Posypać przygotowanymi grzankami. Na koniec posypać jeszcze pozostałym utartym parmezanem.
Sałatka ziemniaczana
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 czerwona cebula
majonez
100 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz, sok z cytryny, natka pietruszki
Wykonanie:
- Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach. Po ostudzeniu obrać ze skórki i pokroić w niezbyt drobną kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki.
- Pietruszkę drobno posiekać.
- Majonez wymieszać z jogurtem, dodać sól, pieprz i sok wyciśnięty z cytryny do smaku. Sosem zalać ziemniaki, dokładnie wymieszać i posypać suto natką pietruszki.
- Sałatka ziemniaczana jest smaczniejsza po „przegryzieniu”, dlatego dobrze jest przygotować ją dzień wcześniej.
Wiosenny twarożek
Składniki:
500 półtłustego twarogu
szczypiorek,
6 rzodkiewek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
3 łyżki naturalnego jogurtu
Wykonanie:
- Twaróg rozdrabniamy widelcem.
- Szczypiorek drobno siekamy, a rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych otworach.
- Czosnek wyciskamy przez praskę.
- Warzywa mieszamy z twarogiem, dodając jogurt i doprawiając do smaku solą i pieprzem.
- Można również posypać jeszcze ulubionymi ziołami.
Tak przygotowany twarożek zabieramy na majówkę w pojemniku. Już na miejscu robimy kanapki. Najlepiej smakują z pełnoziarnistym pieczywem.