Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama

Majówkowe party

14 maja 2012

…więc jedźmy na majówkę w niedzielę razem z majem. Zabiera się wałówkę, herbatę oraz psa… tak w swoim wierszu zapraszała na majowy wypad Wanda Chotomska.

rodzina na majówceMaj – czas wyruszyć za miasto

A słoneczna pogoda nastraja, dusza i nogi same rwą się do wyjścia z domu. Zanim jednak wyruszymy, pies niech cierpliwie poczeka, gdyż trzeba poczynić niezbędne czynności wstępne. Na przykład przygotować wyżej wspomnianą wałówkę. Na pikniku apetyty zazwyczaj dopisują i wszystko na pewno zostanie zjedzone.

Ze względu na szybkość i łatwość przygotowania bardzo popularnym daniem piknikowym są kanapki. Można się nimi nasycić, a dzięki bogatym dodatkom mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Jednak jedzone są na co dzień i mogą po prostu się znudzić.

Jeśli mamy czas i chcemy, by plenerowe przyjęcie wypadło okazale, możemy przygotować również jakieś sałatki i zabrać zamiast, lub oprócz, kanapek. Pokrojone warzywa można wymieszać z mięsem albo rybą, wzbogacić o ugotowany ryż, makaron, kaszę czy ziemniaki. Do osobnych pojemników warto zapakować umyte i osuszone listki sałaty, umyte rzodkiewki, pokrojone na patyczki świeże ogórki, ogórki kiszone, świeżą i marynowaną paprykę, oczywiście pieczywo (najlepiej sprawdzają się bagietki) i co tylko jeszcze przyjdzie nam do głowy, i co lubimy najbardziej.

Pamiętajmy, by wziąć papierowe serwetki, talerzyki, wykałaczki, sztućce i oczywiście ciepłe i zimne napoje, a także owoce. I majówka – jak znalazł!

Sałatka Cezarsałatka Cezara

Składniki:

sałata rzymska lub lodowa

białe pieczywo na grzanki

oliwa z oliwek

15 plastrów boczku,

ząbek czosnku

5 filecików anchois

5 łyżek startego parmezanu

sok wyciśnięty z 1 cytryny,

łyżka śmietany.

Wykonanie:

  • Sałatę dokładnie umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
  • Boczek usmażyć lub upiec, by był chrupiący.
  • Czosnek i anchois wrzucić do moździerza i dokładnie utrzeć z sokiem z jednej cytryny i oliwą z oliwek na kremowy sos.
  • Dodać trzy łyżki parmezanu i łyżkę śmietany.
  • Z pieczywa przygotować małe grzanki.
  • W salaterce ułożyć sałatę, polać sosem i dodać bekon. Posypać przygotowanymi grzankami. Na koniec posypać jeszcze pozostałym utartym parmezanem.

ziemniaczana sałatkaSałatka ziemniaczana

Składniki:

1 kg ziemniaków

1 czerwona cebula

majonez

100 ml jogurtu naturalnego

sól, pieprz, sok z cytryny, natka pietruszki

Wykonanie:

  • Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach. Po ostudzeniu obrać ze skórki i pokroić w niezbyt drobną kostkę.
  • Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki.
  • Pietruszkę drobno posiekać.
  • Majonez wymieszać z jogurtem, dodać sól, pieprz i sok wyciśnięty z cytryny do smaku. Sosem zalać ziemniaki, dokładnie wymieszać i posypać suto natką pietruszki.
  • Sałatka ziemniaczana jest smaczniejsza po „przegryzieniu”, dlatego dobrze jest przygotować ją dzień wcześniej.

Wiosenny twarożekkolorowy twarożek

Składniki:

500 półtłustego twarogu

szczypiorek,

6 rzodkiewek

1 ząbek czosnku

sól, pieprz do smaku

3 łyżki naturalnego jogurtu

Wykonanie:

  • Twaróg rozdrabniamy widelcem.
  • Szczypiorek drobno siekamy, a rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych otworach.
  • Czosnek wyciskamy przez praskę.
  • Warzywa mieszamy z twarogiem, dodając jogurt i doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • Można również posypać jeszcze ulubionymi ziołami.

Tak przygotowany twarożek zabieramy na majówkę w pojemniku. Już na miejscu robimy kanapki. Najlepiej smakują z pełnoziarnistym pieczywem.

Informacja o plikach Cookies
Ta strona internetowa używa plików Cookies. Korzystanie z witryny bez dokonania zmian 
w ustawieniach Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce, kliknij Czytaj więcej.

X