Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama

Smaki znad Morza Śródziemnego

18 października 2012

Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego jedzą dużo warzyw i owoców. I my w naszym klimacie możemy je spożywać, zastępując egzotyczne owoce rodzimymi, a przecież pełnymi błonnika i witaminy C: jabłkami, truskawkami, śliwkami.

kawałek łososiaŚródziemnomorska recepta na zdrowie

Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego jedzą dużo warzyw i owoców. I my w naszym klimacie możemy je spożywać, zastępując egzotyczne owoce rodzimymi, a przecież pełnymi błonnika i witaminy C: jabłkami, truskawkami, śliwkami. Możemy także rozszerzyć warzywne spektrum o bakłażana, czy jak kto woli- oberżynę, cukinię- pyszną z grilla i polaną oliwą z oliwek z dodatkiem czosnku i odrobiny soli z ziołami.

Reszta tego stylu odżywiania również nie jest zbyt skomplikowana: zamiast wieprzowiny, sięgajmy po chude mięsa, ale jeszcze bardziej preferujmy ryby, zwłaszcza morskie, np. dorsza, gdyż zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega- 3 i zapobiegają zawałom serca. Smażmy je na grillu lub gotujmy na parze. Przyrządzajmy potrawy z dużą ilością cebuli, czosnku i ziół, np. z bazylią i oregano.

Kolorowo=zdrowokarafka z oliwą

Na naszym talerzu powinno być kolorowo. Okraszajmy sałatki, w których oprócz warzyw znajdzie się też miejsce na chudy ser i np. orzechy, oliwą z oliwek. Maczajmy w niej pełnoziarnisty chleb. Jedzmy makarony z warzywami, ziołami i oliwą! To postawa diety Sophi Loren, a popatrzmy jak pięknie, mimo wieku, aktorka wygląda!

Warto także- „dla zdrowotności” uczcić taki posiłek odrobiną czerwonego wina, a w trakcie jedzenia i na co dzień pić dużo niegazowanej wody.

chłodnik gazpachoGazpacho

Składniki:

3 ząbki czosnku,
2 kromki białego chleba
4 łyżki oliwy
1/2 kg pomidorów,
strąk czerwonej papryki
ogórek
cebula
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz

Wykonanie:

  • Czosnek obrać, rozetrzeć ze szczyptą soli.
  • Kromki chleba rozdrobnić i rozetrzeć razem z czosnkiem.
  • Cały czas mieszając wlewać oliwę aż do uzyskania jednolitej pasty. Odstawić na 30 minut.
  • Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na kawałki. Ogórek i paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę.
  • Pomidory, paprykę, ogórek, cebulę i pastę czosnkową zmiksować. Przetrzeć przez sito, wlać ocet winny i 1 i 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody.
  • Wstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Przed podaniem ponownie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka włoskasałatka

Składniki:

1 opakowanie sera feta

sałata lodowa lub inna

3-4 pomidory

2 ogórki

oliwa z oliwek

oliwki czarne

ocet winny

sól, pieprz

Wykonanie:

  • Sałatę umyć i wysuszyć, podrzeć na kawałki.
  • Pomidory pokroić na zgrabne cząstki, podobnie postąpić z ogórkami.
  • Wszystko razem wrzucić do miski. Dodać pokrojony w kostkę ser feta i przekrojone na połówki oliwki.
  • Doprawić solą i pieprzem. Skropić octem winnym i oliwą z oliwek. Delikatnie wymieszać.

Bruschettabruschetta

Składniki:

10 kromek pszennego chleba

4 -5 dojrzałych pomidorów

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanych ziół

sól, świeżo zmielony pieprz

4 łyżki oliwy z oliwek

kilka listków bazylii do dekoracji

Wykonanie:

  • Kromki chleba skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku lub na grillu.
  • Pomidory obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę, zioła drobno posiekać. Wszystko wymieszać.
  • Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Układać na upieczonych kromkach chleba, udekorować listkami bazylii i natychmiast podawać.

makaron spaghettiSpaghetti Bolognese

 Składniki:

opakowanie makaronu spaghetti

40 dag mięsa mielonego

2 cebule

8 pomidorów

duży ząbek czosnku

2 łyżki oleju

sól, pieprz, papryka

świeże zioła (bazylia, oregano)

3 łyżki startego parmezanu

Wykonanie:

  • Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, osączyć cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso, przesmażyć.
  • Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, oddzielić stwardniałe kawałki, dodać do mięsa razem z posiekanym czosnkiem, dusić 5 minut; sos przyprawić solą i pieprzem i papryką (jeśli ktoś lubi smaki można dodać 2 krople tabasco).
  • Rozłożyć na talerze makaron, na każdej porcji położyć mięsny sos, posypać parmezanem i posiekanymi świeżymi ziołami.

 Szynka parmeńska z melonemszynka z melonem

 Składniki:

12 cienkich plasterków szynki parmeńskiej

2 melony

listki świeżych ziół (do przybrania)

szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Wykonanie:

  • Pozostawić melony w lodówce na ok. 2 godziny.
  • Przekroić je na połówki i usunąć pestki. Każdą z połówek przekroić jeszcze na równe części.
  • Kawałki melona rozłożyć na półmisku i owinąć rulonikami szynki parmeńskiej.
  • Przybrać listkami ziół i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Informacja o plikach Cookies
Ta strona internetowa używa plików Cookies. Korzystanie z witryny bez dokonania zmian 
w ustawieniach Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce, kliknij Czytaj więcej.

X