Smaki znad Morza Śródziemnego
18 października 2012
Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego jedzą dużo warzyw i owoców. I my w naszym klimacie możemy je spożywać, zastępując egzotyczne owoce rodzimymi, a przecież pełnymi błonnika i witaminy C: jabłkami, truskawkami, śliwkami.
Śródziemnomorska recepta na zdrowie
Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego jedzą dużo warzyw i owoców. I my w naszym klimacie możemy je spożywać, zastępując egzotyczne owoce rodzimymi, a przecież pełnymi błonnika i witaminy C: jabłkami, truskawkami, śliwkami. Możemy także rozszerzyć warzywne spektrum o bakłażana, czy jak kto woli- oberżynę, cukinię- pyszną z grilla i polaną oliwą z oliwek z dodatkiem czosnku i odrobiny soli z ziołami.
Reszta tego stylu odżywiania również nie jest zbyt skomplikowana: zamiast wieprzowiny, sięgajmy po chude mięsa, ale jeszcze bardziej preferujmy ryby, zwłaszcza morskie, np. dorsza, gdyż zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega- 3 i zapobiegają zawałom serca. Smażmy je na grillu lub gotujmy na parze. Przyrządzajmy potrawy z dużą ilością cebuli, czosnku i ziół, np. z bazylią i oregano.
Kolorowo=zdrowo
Na naszym talerzu powinno być kolorowo. Okraszajmy sałatki, w których oprócz warzyw znajdzie się też miejsce na chudy ser i np. orzechy, oliwą z oliwek. Maczajmy w niej pełnoziarnisty chleb. Jedzmy makarony z warzywami, ziołami i oliwą! To postawa diety Sophi Loren, a popatrzmy jak pięknie, mimo wieku, aktorka wygląda!
Warto także- „dla zdrowotności” uczcić taki posiłek odrobiną czerwonego wina, a w trakcie jedzenia i na co dzień pić dużo niegazowanej wody.
Gazpacho
Składniki:
3 ząbki czosnku,
2 kromki białego chleba
4 łyżki oliwy
1/2 kg pomidorów,
strąk czerwonej papryki
ogórek
cebula
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz
Wykonanie:
- Czosnek obrać, rozetrzeć ze szczyptą soli.
- Kromki chleba rozdrobnić i rozetrzeć razem z czosnkiem.
- Cały czas mieszając wlewać oliwę aż do uzyskania jednolitej pasty. Odstawić na 30 minut.
- Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na kawałki. Ogórek i paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę.
- Pomidory, paprykę, ogórek, cebulę i pastę czosnkową zmiksować. Przetrzeć przez sito, wlać ocet winny i 1 i 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody.
- Wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Przed podaniem ponownie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatka włoska
Składniki:
1 opakowanie sera feta
sałata lodowa lub inna
3-4 pomidory
2 ogórki
oliwa z oliwek
oliwki czarne
ocet winny
sól, pieprz
Wykonanie:
- Sałatę umyć i wysuszyć, podrzeć na kawałki.
- Pomidory pokroić na zgrabne cząstki, podobnie postąpić z ogórkami.
- Wszystko razem wrzucić do miski. Dodać pokrojony w kostkę ser feta i przekrojone na połówki oliwki.
- Doprawić solą i pieprzem. Skropić octem winnym i oliwą z oliwek. Delikatnie wymieszać.
Bruschetta
Składniki:
10 kromek pszennego chleba
4 -5 dojrzałych pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanych ziół
sól, świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
kilka listków bazylii do dekoracji
Wykonanie:
- Kromki chleba skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku lub na grillu.
- Pomidory obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę, zioła drobno posiekać. Wszystko wymieszać.
- Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Układać na upieczonych kromkach chleba, udekorować listkami bazylii i natychmiast podawać.
Spaghetti Bolognese
Składniki:
opakowanie makaronu spaghetti
40 dag mięsa mielonego
2 cebule
8 pomidorów
duży ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz, papryka
świeże zioła (bazylia, oregano)
3 łyżki startego parmezanu
Wykonanie:
- Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, osączyć cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso, przesmażyć.
- Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, oddzielić stwardniałe kawałki, dodać do mięsa razem z posiekanym czosnkiem, dusić 5 minut; sos przyprawić solą i pieprzem i papryką (jeśli ktoś lubi smaki można dodać 2 krople tabasco).
- Rozłożyć na talerze makaron, na każdej porcji położyć mięsny sos, posypać parmezanem i posiekanymi świeżymi ziołami.
Szynka parmeńska z melonem
Składniki:
12 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
2 melony
listki świeżych ziół (do przybrania)
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wykonanie:
- Pozostawić melony w lodówce na ok. 2 godziny.
- Przekroić je na połówki i usunąć pestki. Każdą z połówek przekroić jeszcze na równe części.
- Kawałki melona rozłożyć na półmisku i owinąć rulonikami szynki parmeńskiej.
- Przybrać listkami ziół i posypać świeżo zmielonym pieprzem.