Pachnący owocami sezon
17 października 2012
Sezon pachnących owoców rozpoczynają truskawki, gonią je czereśnie, kolorowe porzeczki, agrest, najwcześniejsze jabłka – soczyste i chrupiące papierówki, maliny, jeżyny, wiśnie, gruszki i tak dalej…, aż przyjdzie pora późnych jabłek i fioletowych, pachnących węgierek.
Bogactwo natury
Korzystajmy z tego bogactwa, bo warto! Owoce dostarczają cennych witamin, głównie witaminy C, przeciwutleniaczy, barwników karotenowych i soli mineralnych. Zawierają także bardzo cenny błonnik, rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ten pierwszy pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, drugi zapobiega zaparciom i zmniejsza zagrożenie rakiem okrężnicy.
Nie sposób nie docenić zalet owoców zarówno dla zdrowia, jak i dla urody. Ale uwaga, osoby odchudzające się – owoce zawierają cukier. Trzeba więc w ich jedzeniu zachować umiar!
Jedzmy świeże, te są najlepsze! Pieczmy z nimi pyszne, lekkie ciasta. Róbmy przetwory, lody, sorbety, koktajle i co tam nam przyjdzie do głowy. Sezon owocowy trwa przecież tak krótko!
Tarta porzeczkowa
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki
10 dag cukru
2 żółtka
125 g masła
skórka starta z 1/2 sparzonej cytryny
Nadzienie:
1/2 kg czerwonych porzeczek
3 białka
15 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g posiekanych migdałów
20 g bułki tartej
Wykonanie:
- Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie i wbić żółtka. Dodać masło, cukier i startą skórkę z cytryny. Posiekać. Zagnieść szybko gładkie ciasto, uformować z niego kulę i chłodzić w lodówce przez około 1 godz. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
- Ciasto rozwałkować. Wyłożyć nim dno i brzegi tortownicy, wysmarowanej wcześniej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Ponakłuwać ciasto widelcem.
- Piec około 25 minut na złocisty kolor. Wyjęte z piekarnika ciasto posypać posiekanymi migdałami, wymieszanymi z tartą bułką.
- Białka ubić na pianę. Dodawać stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną i ubijać przez kilka minut. Na wierzch podpieczonego ciasta położyć umyte, przebrane i osączone z wody porzeczki i obłożyć je pianą z białek.
- Ponownie wstawić ciasto do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 20 minut.
- Podawać ozdobione surowymi porzeczkami.
Kruche babeczki z owocami
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
150 g masła lekko zmiękczonego i posiekanego
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka
Krem:
250 g serka homogenizowanego,
100 g śmietany
60 g cukru pudru
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
Owoce: truskawki, borówki, jeżyny, maliny, listki mięty, bita śmietana i cukier puder.
Wykonanie:
- Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane masło, sól, cukier puder i jajko.
- Wyrobić składniki na gładką masę. Wlać mleko i delikatnie połączyć z ciastem.
- Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
- Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na placek o grubości 3 – 4 mm.
- Wycinać krążki większe od średnicy foremek. Wyłożyć foremki ciastem, widelcem ponakłuwać spody.
- Piec przez około 20 – 25 minut na złoty kolor.
- Wymieszać starannie serek homogenizowany ze śmietaną, cukrem i skórką cytrynową.
- Nakładać do wystudzonych babeczek, ułożyć owoce i ulubione dodatki, przyozdobić listkiem mięty i posypać cukrem pudrem.
Sorbet malinowo-pomarańczowy
Składniki:
30 g świeżych malin (poza sezonem mogą być mrożone)
20 dg cukru pudru
2 cytryny
1 litr soku wyciśniętego z pomarańczy
2-5 łyżek cukru
1/4 litra wody
Wykonanie:
- Maliny zmiksować z cukrem i sokiem z cytryn, przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki, przełożyć do miski, czekać 2 godziny.
- Następnie ubić trzepaczką lub mikserem na puszystą gładką masę i ponownie mrozić 2 godziny. Sok z pomarańczy osłodzić do smaku.
- Przygotowac gęsty syrop z cukru i wody, wymieszać z sokiem pomarańczowym i wstawić do zamrażarki na 2 godziny.
- Wyjąć, chwilę rozmrażać, ponownie zmiksować i wstawić do zamrażarki a następne 2 godziny.
- Łyżką do lodów nakładać oba sorbety do pucharków i podawać.