Przepisy Miss czyli sposób na figurę
25 października 2012
Przepisy kulinarne z błonnikiem Beaty Polakowskiej świadczą, że można smacznie i zdrowo jeść a przy tym dbać o zgrabną figurę.
Beata Polakowska – Miss Poland Earth 2010, Miss Polonia Internautów 2009, finalistka ścisłego TOP 5 konkursu Miss Polonia 2009, reprezentantka Polski na jednym z najbardziej prestiżowych konkursów piękności na świecie – wyborach Miss Earth 2010.
Zdjęcie zamieszczone obok pochodzi z oficjalnej strony B. Polakowskiej:
http://www.beatapolakowska.iportfolio.pl/?p=gallery
Beata Polakowska jest nie tylko piękną kobietą, która dba o swoją figurę i zdrowie, ale umie także świetnie gotować.
Swoje zdolności kulinarne zaprezentowała w programie telewizyjnym „Pytanie na śniadanie”.
Poniżej przepisy Pani Beaty. Dzięki nim, a przede wszystkim błonnikowi, wchodzącemu w skład potraw z ananasem i granatem, każda z nas ma szanse na figurę miss.
Ryż smażony z kurczakiem i warzywami w ananasie
Składniki na 4 porcje
1 pierś kurczaka
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku
1 marchewka pokrojona w małą kostkę
po 1 papryce czerwonej i zielonej pokrojonych w kostkę
1 szklanka zielonego groszku ugotowanego
1 szklanka ryżu
1 cały ananas
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka curry
- Wodę w garnku gotujemy, wrzucamy na wrzątek ryż i gotujemy aż ryż będzie miękki, ale nie całkiem ugotowany. Odcedzamy.
- W czasie, gdy gotuje się ryż, na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso z kurczaka. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
- Ananasa przecinamy na pół, wydrążamy miąższ, sok pozostawiamy – będzie nam potrzeba 1/4 szklanki soku ananasowego oraz 2/3 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa.
- Na patelnię zaraz potem wrzucamy cebulę z czosnkiem, chwilę smażymy i dodajemy resztę warzyw wraz z ananasem. Warzywa powinny być miękkie, jednak nadal jędrne. Wrzucamy na patelnię ryż i kurczaka, doprawiamy sosem sojowym. Dolewamy sok z ananasa, gotujemy chwilę, by ryż wchłonął płyn. Przyprawiamy curry oraz solą i pieprzem w razie potrzeby.
- Możemy przybrać nasze danie pociętym szczypiorkiem, przed przełożeniem go do wydrążonych połówek ananasa.
Pieczone jabłka z żurawiną i cynamonem
Składniki na 4 porcje:
jabłko duże – 4 szt.
żurawina – 1 mały słoiczek
miód ¬ – 2-3 łyżeczki
cynamon kora – ¼ op
świeża mięta do dekoracji
Wykonanie:
- Ściąć wierzch z jabłek, wydrążyć środek, do uzyskanych kawałków jabłek dodać żurawinę, miód, starty cynamon.
- Następnie napełnić jabłka farszem, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Piec ok. 10-15 min.