Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama

Przepisy Miss czyli sposób na figurę

25 października 2012

Przepisy kulinarne z błonnikiem Beaty Polakowskiej świadczą, że można smacznie i zdrowo jeść a przy tym dbać o zgrabną figurę.

Beata Polakowska – Miss Poland Earth 2010, Miss Polonia Internautów 2009, finalistka ścisłego TOP 5 konkursu Miss Polonia 2009, reprezentantka Polski na jednym z najbardziej prestiżowych konkursów piękności na świecie – wyborach Miss Earth 2010.

Zdjęcie zamieszczone obok pochodzi z oficjalnej strony B. Polakowskiej:

http://www.beatapolakowska.iportfolio.pl/?p=gallery

Beata Polakowska jest nie tylko piękną kobietą, która dba o swoją figurę i zdrowie, ale umie także świetnie gotować.

Swoje zdolności kulinarne zaprezentowała w programie telewizyjnym „Pytanie na śniadanie”.

Poniżej przepisy Pani Beaty. Dzięki nim, a przede wszystkim błonnikowi, wchodzącemu w skład potraw z ananasem i granatem, każda z nas ma szanse na figurę miss.

Ryż smażony z kurczakiem i warzywami w ananasie

Składniki na 4 porcje

1 pierś kurczaka

1 cebula drobno posiekana

2 ząbki czosnku

1 marchewka pokrojona w małą kostkę

po 1 papryce czerwonej i zielonej pokrojonych w kostkę

1 szklanka zielonego groszku ugotowanego

1 szklanka ryżu

1 cały ananas

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

1 łyżka curry

Wykonanie:

  • Wodę w garnku gotujemy, wrzucamy na wrzątek ryż i gotujemy aż ryż będzie miękki, ale nie całkiem ugotowany. Odcedzamy.
  • W czasie, gdy gotuje się ryż, na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso z kurczaka. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
  • Ananasa przecinamy na pół, wydrążamy miąższ, sok pozostawiamy – będzie nam potrzeba 1/4 szklanki soku ananasowego oraz 2/3 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa.
  • Na patelnię zaraz potem wrzucamy cebulę z czosnkiem, chwilę smażymy i dodajemy resztę warzyw wraz z ananasem. Warzywa powinny być miękkie, jednak nadal jędrne. Wrzucamy na patelnię ryż i kurczaka, doprawiamy sosem sojowym. Dolewamy sok z ananasa, gotujemy chwilę, by ryż wchłonął płyn. Przyprawiamy curry oraz solą i pieprzem w razie potrzeby.
  • Możemy przybrać nasze danie pociętym szczypiorkiem, przed przełożeniem go do wydrążonych połówek ananasa.

Pieczone jabłka z żurawiną i cynamonem

Składniki na 4 porcje:

jabłko duże – 4 szt.

żurawina – 1 mały słoiczek

miód ¬ – 2-3 łyżeczki

cynamon kora – ¼ op

świeża mięta do dekoracji

Wykonanie:

  • Ściąć wierzch z jabłek, wydrążyć środek, do uzyskanych kawałków jabłek dodać żurawinę, miód, starty cynamon.
  • Następnie napełnić jabłka farszem, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • Piec ok. 10-15 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informacja o plikach Cookies
Ta strona internetowa używa plików Cookies. Korzystanie z witryny bez dokonania zmian 
w ustawieniach Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce, kliknij Czytaj więcej.

X